Evangeliseren tussen twee goals

De sportweek is de kers op de taart voor jongeren uit de Zwolse wijk Dieze. Marten Timmer (29) vertelt hen met een potje voetbal over Jezus. “Veel van hen kunnen niet op vakantie. Dankzij Sonrise Zwolle kunnen ze toch nog een week lang plezier hebben met andere jongeren en leren ze het Evangelie kennen.”

 

Marten Timmer - Sonrise Zwolle Marten Timmer (foto) is sporter en jeugdwerker in opleiding bij Youth for Christ Zwolle. Samen met de twee kerken, Grote Kerkgemeente en de Vrije Evangelische Gemeente verzorgt Youth for Christ Zwolle het jaarlijkse Sonrise-evenement in Zwolle. Tijdens deze interkerkelijke sportweek zetten vrijwilligers en christelijke jongeren zich sinds zes jaar in om kinderen en jongeren in contact te brengen met het Evangelie. Met sport, drama en getuigenissen van vrijwilligers. “We bouwen een relatie met die jongeren op, door ze de rest van het jaar ook op te zoeken en met ze te praten. Ze vertrouwen ons en we delen steeds meer.”

 

Sonrise Zwolle

Geen topsporters maken

Marten kwam drie jaar geleden tot geloof. “Ik ging wel naar de kerk, maar het leefde niet. God stuurde mijn leven een hele andere kant op en ik besloot om jongerenwerker te worden.” Tijdens zijn stage bij Youth for Christ raakte hij betrokken bij de sportweek, sindsdien komt hij elk jaar terug als vrijwilliger. “Ik wil iets doorgeven van wat mij gegeven is. We proberen geen topsporters van de jongeren te maken, we willen het vooral leuk hebben. Een balletje overtrappen kan dan al voldoende zijn.” Op het veld kunnen kinderen en jongeren niet alleen voetballen, er is ook ruimte voor volleybal en basketbal.

 

Laat de kinderen tot Sinterklaas komen

In de pauze is er ruimte om te vertellen over het geloof. Er wordt een kort theaterstuk opgevoerd met een Bijbels thema. “Om bijvoorbeeld het verhaal te vertellen van de kinderen die niet bij Jezus mochten komen, speelden we een stukje met Sinterklaas. Nu waren het de Zwarte Pieten die de kinderen tegenhielden.” En dat heeft effect, vertelt Marten. “Ik herinner me een paar meisjes, dat daarna naar ons toe kwam met vragen. Een van de vrijwilligers pakte een tienerbijbel en las ze het originele verhaal voor. Iets eenvoudigs als een toneelstuk kan al een opening vormen voor de Bijbel.”

 

Open voor iedereen

Iedereen mag komen, we sporten ’s middags van twee tot vier uur. Dan komen er vooral kinderen tot twaalf jaar oud. ’s Avonds komen er jongeren en mensen van 25 en 26 jaar oud. Zondag sluiten we het af met een openluchtdienst waar ook iedereen welkom is. “Dit vormt een belangrijk markeerpunt voor de jongeren,” vertelt jongerenwerker Ronald Welmers. “Ze trekken deze week intensief met ons en elkaar op. Dan kun je ze aan het eind niet simpelweg naar huis sturen. “Kerkleden van de betrokken kerken komen hier ook kijken. Zo ontmoeten jongeren, ouders en kerkleden elkaar in de openlucht. We zien hier elk jaar iets gebeuren met mensen, dat doet sport.”

 

Dichterbij Youth for Christ Zwolle

 

 

< Terug naar het overzicht